یکی از موارد مهم برای سایت هایی که به دنبال کسب و کار در دنیای اینترنت هستند، ایجاد سایت چند زبانه است. چند زبانه بودن سایت باعث می شود افراد بیشتری از نقاط مختلف جهان، با خدمات سایت آشنا شوند.
اصول طراحی وب سایت چند زبانه چیست؟
طراحی سایت چند زبانه، قواعد زیادی دارد. مرتب سازی دامین های مختلف، تنظیمات وب سرور، ساختار URL ها، چهار چوب صفحات، ترجمه محتوا به زبان های دیگر، رعایت اصول سئو در وب سایت های چند زبانه و همچنین رعایت اصول تجربه کاربری وب سایت از جمله این قواعد هستند.
محتوا در سایت های چند زبانه، معمولا در زبان های مختلف یکسان است. ولی تغییرات ناچیزی برای برخی از زبان ها، ممکن است وجود داشته باشد. یکی از سایت های چند زبانه که به ۳۵ زبان مختلف دنیا پیاده سازی شده است، سایت BOOKING.COM می باشد که دارای رتبه برتر در بین وب سایت های چند زبانه است. این سایت صفحه اصلی خود را به دو زبان انگلیسی و پرتغالی، طراحی کرده است.
طراحی سایت چند زبانه
برای این که یک سایت چند زبانه را طراحی کنید، اول باید زبان اصلی سایت را مشخص کنید. زبانی که اکثر محتویات وب سایت شما با آن پیاده سازی شده است. قدم بعدی در ایجاد سایت چند زبانه، مشخص کردن کد مربوط به زبان اصلی است. کد زبان اصلی، همان دو یا چند حرفی است که زبان مورد نظر را مشخص می کند. در اکثر موارد از دو حرف برای تعیین کد زبان اصلی استفاده می شود ولی ممکن است تا ۴ حرف را برای کد زبان اصلی استفاده کنند. به عنوان مثال کد زبانی EN-GB ، برای تشخیص زبان انگلیسی بریتانیایی می باشد و کد EN-US برای مشخص کردن انگلیسی امریکایی.
این کد زبانی باید به وب سایت چند زبانه اضافه شود و چنانچه از زبان انگلیسی برای زبان پیش فرض محتویات استفاده می شود، این کار باید با استفاده از خاصیت LANG در تگ HTML صفحه، تنظیم شود. (<HTML LANG=”EN”> )
برای این که بخواهید محتویات سایت خود را به چندین زبان مختلف نمایش دهید، باز هم باید این کار را با استفاده از خاصیت LANG انجام دهید و زبان های مورد نظرتان را در آن مشخص کنید. به عنوان مثال برای سایتی که زبان اصلی محتویاتش، زبان انگلیسی است اگر بخواهید زبان فرانسه را برای نمایش محتویات به آن اضافه کنید، باید به صورت زیر عمل کنید :
<BLOCKQUOTE LANG=”FR”>
<P>LE PLUS GRAND FAIBLE DES HOMMES, C’EST L’AMOUR QU’ILS ONT DE LA VIE.</P>
</BLOCKQUOTE>
لینک ها در وب سایت های چند زبانه
از خاصیت HREFLANG می توانید در وب سایت های چند زبانه برای ایجاد لینک به صفحاتی که دارای زبان دیگری نسبت به مبدا لینک هستند، استفاده کنید و در تگ A زبان مورد نظر را مشخص کنید. به عنوان مثال، مراحل زیر برای سایتی است که زبان اصلی آن، زبانی غیر از زبان فرانسه است و لینک هایی به زبان فرانسه را قصد داریم با آن اضافه کنیم :
<A HREF=”” HREFLANG=”FR”>FRENCH</A>
اگر لینک به زبان فرانسه باشد در این صورت، به صورت زیر هم از خاصیت LANG و هم از HREFLANG استفاده می کنیم :
<A HREF=”” LANG=”FR” HREFLANG=”FR”>FRANCAIS</A>
گوگل و سایت های چند زبانه :
گوگل از خاصیت LANG برای شناسایی زبان محتویات صفحات وب استفاده نمی کند بلکه شناسایی محتویات صفحات را با استفاده از الگوریتم های مخصوص خودش انجام می دهد. لذا به همین دلیل است که گوگل به سایت های چند زبانه توصیه می کند که تنها از یک زبان برای صفحات سایت خود استفاده کنند.
وب سایت های چند زبانه و اصول سئو :
کلمات کلیدی که در وب سایت های چند زبانه برای زبان های مختلف استفاده می شود، متفاوت است. چیزی که بسیار مهم است، بهینه سازی URL ها در زبان های مختلف وب سایت می باشد. استفاده از URL های با معنی، که مشخص کننده محتوای آن باشد ( کلمات کلیدی )، در سئو تاثیر گذار است. بهتر است محتوای سایت متناسب با ملیت و گروه خوانندگان وب سایت، تغییر کند.
سئو سایت چند زبانه
سئو و بهینه سازی در سایت های چند زبانه موجب می شود رتبه سایت در موتور های جستجو بالاتر رود و تعداد بازدیدکنندگانی که از سایت بازدید می کنند، افزایش یابد. درست است که سئو غالبا بهینه سازی محلی یا لوکال است اما با در نظر گرفتن یک سری استانداردها، می توان سایت را در موقعیت های جغرافیایی مختلفی سئو کرد. برای این کار ابتدا باید تمام سایت را به زبان های مد نظرتان ترجمه کنید. شایان ذکر است که هر چه از تعداد زبان بیشتری در سایت استفاده کنید، پروسه سئو در سایت زمان برتر خواهد بود.
سئو سایت دو زبانه انگلیسی و فارسی
برای سایت هایی که از دو زبان انگلیسی و فارسی استفاده می کنند، باید کلمات کلیدی مربوط به محتویات سایت را در دو زبان انگلیسی و فارسی پیدا کنند و در متن قرار دهند. نکته دیگر قرار دادن منوها در سمت راست، برای زبان فارسی و در سمت چپ، برای زبان انگلیسی است. نکته ی بعدی در نظر گرفتن فاکتورهای سئو درونی و بیرونی سایت است. برای این که سایت دو زبانه ( انگلیسی – فارسی ) اعتبار بیشتری در موتور جستجوی گوگل داشته باشد و رتبه و رنکینگ سایت بهتر شود باید با سایر سایت ها به تبادل لینک داشته باشد که به این عمل پروسه لینک سازی می گویند.
سئو سایت بین المللی
اکثر سایت های بین المللی، از زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم سایت استفاده می کنند. برخی از سایت ها هم هستند که مخاطبشان، افرادی است که زبانشان عربی است و باید زبان عربی را به لیست خود اضافه کنند.
برای این که رتبه ی سایتتان را در گوگل بهبود دهید و بازدیدکننده های سایت را افزایش دهید باید در فروم های زبان مقصد فعال باشید تا کاربران فروم ها مطالب سایت شما را ببینند. در مجموع، به جرأت می توان گفت که سئو و بهینه سازی در سایت های چند زبانه، مدت زمان بیشتری را می طلبد.
بهینه سازی سایت های چند زبانه
گوگل ترانسلیت یا ترجمه گوگل، یک ماشین ترجمه است که صفحات سایت ها را به زبان های مختلف ترجمه می کند. هر چند ترجمه ماشینی بسیار سریع است و به زودی کار ترجمه را انجام می دهد اما دقت آن بسیار پایین است و درک مفهوم مطالب ترجمه شده، دشوار تر است. به همین دلیل استفاده از مترجم گوگل تاثیری بر سئو و افزایش بازدید کننده، ندارد و فقط برای استفاده آسان کاربران از سایت ایجاد می شود.
راه حل این مشکل، جایگزین کردن زیر دامنه بجای پوشه است. برای جلوگیری از لطمه به سئو و بهینه سازی در سایت باید یک زیر دامنه برای هر یک از زبان های سایت تعریف کنیم تا چگالی مخصوص خود را داشته باشند. همچنین بهتر است مترجم انسان، هر یک از این زیر دامنه ها را ترجمه کنند. تولید محتوای سازگار با سئو سایت، نیازمند فردی است که علم کافی در این زمینه دارد.
راه حل بعدی، استفاده از دستور REL=ALTERNATE و HREFLANGمی باشد. استفاده ی این دو دستور، برای زمانی است که شما بخواهید به گوگل و سایر موتور های جستجوگر اعلام کنید که محتوای موجود در سایت شما، به زبان دیگری ترجمه شده است. این کار باعث می شود، روبات خزنده گوگل با استفاده از صفحات ترجمه شما، داده ها و اطلاعات ترجمه ماشینی خود را بهبود بخشد و در نتیجه رتبه سایت در موتور جستجو بالا می رود.
عدم استفاده از ارجاع از طریق IP
پیشنهاد می شود از ارجاع کاربر (GEO TARGETING) بر اساس IPاستفاده نکنید به این دلیل که گوگل آن را به عنوان یک نوع سئو سیاه می شناسد و این موجب می شود سئوی سایت پایین بیاید.
خودداری از ادغام REL= CANONICAL و REL=ALTERNATE
ادغام این دو دستور به جای هم نیز در اکثر مواقع، باعث می شود بر سئو سایت تأثیر مخربی گذاشته شود. زیرا کاربران تکنیک های لازم در این زمینه ندارند. برای استفاده از چنین دستوراتی، پیشنهاد می شود ابتدا تکنیک های این دستور را به خوبی فرا بگیرید.
استفاده نادرست از ROBOTS.TXT
بهتر است تا جایی که امکان دارد، روبات گوگل را در بررسی صفحات به زبان های دیگر سایت، محدود نکنید زیرا این کار نیز تأثیرات مخربی را به دنبال دارد. همیشه دستورات فایل ROBOTS.TXT را بررسی کنید تا مطمئن شوید همه صفحات مد نظرتان ایندکس شده است.